Vietnam je pátou největší vyvážející zemí čaje

Celkové vyvezené množství je 214 000 tun čaje ročně.

0 %
Černý čaj
0 %
Zelený čaj
0 %
Ostatní druhy čaje

Naše cesta

Tung Nguyen

Vždy  jsem upřednostňoval čaj. V České republice jsem nikde nemohl sehnat kvalitní vietnamský čaj, jelikož na trhu jsou převážně čaje z jiných zemí. A tak jsem se vydal do Vietnamu, najít ty nejlepší čaje.

Při naší výpravě jsme cestovali po severu a navštívili i hraniční oblast provincií Ha Giang, která je známá tím, že jsou zde 500 až 1000 let staré čajovníky a pochazí odtud ten nejkvalitnější vietnamský čaj. Proto jsem si řekl, proč tyto skvělé čaje nedovést i do České republiky a nepodělit se o ně s ostatními. 

Čaj s příběhem​

Man Hao

Alias otec vietnamských čajů. Přivezli jsme si pro Vás i čaj Man Hao. Odrůda prochází post-fermentací a vyniká silnou nahořklostí měnící se v dlouhou nasládlost. Vyrábí se z„Praotce čajovníku", jehož původ je starší než 500 let.

Poznej kvalitní čaj

Vzhled čajových lístků musí vypadat na první pohled čerstvě a mít plnou barvu.

Lístky by měli být celistvé a na dotek by se neměly rozpadat. 

Vůně sypaných čajů je většinou specifická a je podobná vůni bylinné.

První čajový nálev by neměl obsahovat částečky prachu a neměl by mít skvrny.

Čím sytější barva, tím plnější chuť a většinou i kvalita čaje.

– Součástí našeho projektu bude i možnost zakoupit si čajovník, který je na plantážích ve Vietnamu – 

V rámci projektu Vietnam Na Klíč uspořádáme cestu za historií čaje s možností tyto čajovníky navštívit.


Page 1 of 2